Dansul Manipuri este una din formele majore de dans clasic indian. Acesta provine de la Manipur, un stat in nord-estul Indiei, la granita cu Myanmar. Manipur, este inconjurat de munti si izolat geografic la punctul de intalnire al Orientului cu India continentala. Cultul de Radha si Krishna, in special raslila, este elementul central.
Dansatori manipuri nu poarta clopotele la glezna pentru a accentua bataile din picioare, in contrast cu alte forme de dans indian, unde picioarele dansatorilor niciodata nu lovesc tare solul. Miscarile corpului, ale picioarelor si expresii faciale in dans manipuri sunt subtile si vizeaza devotament si har.
Stilul traditional manipuri intruchipeaza miscari delicate, lirice si gratiose. Scopul este de a face miscari rotunjite si pentru a evita muchii ascutite sau linii drepte. Aceasta este dansul care da manipuriului aspectul ondulat si moale. Miscarile picioarelor sunt privite ca parte a unei miscari ale intregului corp. Dansatoare isi misca picioarele cu pasi vigurosi, cu partea din fata atingand prima data solul.
Acompaniamentul muzical pentru dansul manipuri vine de la un instrument de percutie numit Pung, un instrument cu coarde numit Pena si un instrument de suflat, cum ar fi un flaut. Tobosarii sunt intotdeauna artisti de sex masculin si. Acest dans este cunoscut sub numele de Pung cholom. Versurile utilizate in manipuri sunt, de obicei, din poezia clasica de Jayadeva, Vidyapati, Chandidas, Govindadas sau Gyandas si pot fi in sanscrita, Maithili, Bhasha Brij sau altele.
Uitati-va aici daca vreti sa vedeti un dans:
www.youtube.com/watch?v=PsuNL_b7ghI&feature=player_detailpage